Både företag och privatpersoner vill gärna kunna använda Bank-ID och andra metoder för att identifiera sig – även utomlands. Vi frågar Jacob Christiansen, som är ansvarig för identifieringsprodukter på Penneo, om hur digitala sätt att identifiera sig utvecklas runt om i Europa.
I Sverige har Bank-ID blivit det helt dominerande sättet att identifiera sig på. Hur långt har Sverige kommit i jämförelse med andra länder i Europa?
Sverige ligger långt framme, men är inte helt unikt. Framför allt ligger Sverige i framkant i fråga om hur många som använder sin elektroniska ID, så som Bank-ID, och hur ofta de använder det. De flesta andra länderna i EU har inte kommit alls lika långt i fråga om detta.
De andra nordiska länderna har dock liknande system som fungerar minst lika bra och det finns idag elektroniska ID igång i 24 av de 27 EU-länderna. Skillnaden ligger främst alltså i att de inte alltid används lika mycket.
Hur går utvecklingen av elektroniska ID i resten av Europa?
Det är alltså inte alla länder i EU som har något som liknar Bank-ID på plats. Dessutom har en del av länderna lösningar som har vissa brister. Det är till exempel bara 37 procent av länderna som har en lösning som är anpassad för att användas på mobiler. En del kräver också ett särskilt kort för att kunna användas.
Sedan ett par år tillbaka håller EU-kommissionen nu också på med ett projekt för att ta fram ett gemensamt europeiskt system. Målet är att de nationella digitala ID-lösningarna, såsom Bank-ID, ska kunna användas i alla EU-länder av bosatta personer såväl som av företag. De vill på det sättet snabba på den digitala utvecklingen i hela EU.
Hur går det med själva användningen av elektroniska ID runt om i Europa?
Det är bara ett fåtal länder där mer än halva den vuxna befolkningen har ett elektroniskt ID. Det här hänger förstås ihop med att det idag bara är cirka 3 av 5 offentliga verksamheter, som t.ex. myndigheter och kommuner, som använder elektroniska ID-lösningar.
Viljan finns där dock. Intressant är att en opinionsundersökning som EU-kommissionen nyligen genomförde visade att 63 procent av befolkningen i EU vill ha ett enda digital ID-lösning för alla sina digitala tjänster.
Kan vi identifiera oss med Bank-ID i övriga Europa snart?
Det går ju redan i viss mån, men det kommer krävas en gemensam europeisk lösning för att gränsöverskridande identifiering ska fungera riktigt bra. Det görs idag miljoner nationella elektroniska identifieringar i olika EU-länder nu, men över nationella gränser sker ca 30 000 per år – en väldigt låg siffra.
EU har jobbat rätt länge på att ta fram en gemensam lösning för hela EU och de har nu en sådan på väg. Planen är att alla ska kunna ladda ner en app på mobilen och använda den för att spara sin id-information, officiella dokument som t.ex. körkort och så vidare. Det ska alltså vara som en fullständig plånbok egentligen. Men det kommer dröja några år innan den här lösningen kan börja användas.
Att använda elektroniska signaturer för olika dokument verkar ha kommit längre?
I Sverige är det här ju etablerat, till exempel när vi signerar avtal med ett företag digitalt. Vi använder BankID och andra nordiska digitala ID-lösningar för att pålitligt verifiera identiteten av varje person som signerar ett dokument. Vi på Penneo är nöjda att ha uppnått status som Qualified Trust Service Provider, som är den högsta status inom digital signatur och giltig i alla EU-länder.
Bland verksamheter och företag är situationen dock inte så avancerad på alla håll. Mer än 4 av 10 verksamheter i EU kräver fysiska signaturer på mer än hälften av de dokument de använder regelbundet. Många av de här företagen gör en eller flera utskrifter av alla de här dokumenten, så det blir mycket papper. Det finns siffror som säger att 1-2 procent av företags intäkter i EU går till att scanna och skriva ut olika papper.