Fler företag har börjat inse att cheferna har det tufft. Falck har i en undersökning visat att chefer upplever mer stress på jobbet än andra medarbetare. Även Arbetsmiljöverket har uppmärksammat chefers arbetsmiljö.
Det finns en stor risk att chefers arbetsmiljö glöms bort i det systematiska arbetsmiljöarbetet, menar Arbetsmiljöverket i en ny rapport.
Ledare har ett stort ansvar att säkerställa en positiv arbetsmiljö, men deras egna arbetsförhållanden är ofta utmanande, med höga förväntningar och påtryckningar från både över- och underordnade. Att vara chef idag innebär en enorm press från både högre ledning och medarbetare. Känslan av att alltid vara tillgänglig hindrar möjligheten till återhämtning och vila
I rapporten ”Hur mår chefen” har Falck (tidigare Previa) undersökt hälsan och välbefinnandet hos över 4 000 chefer. Resultaten visar att chefer i högre grad än andra upplever stress, vilket kan vara skadligt för deras hälsa. Över 27 procent av cheferna rapporterar svårigheter med att slutföra sina arbetsuppgifter i tid, och över hälften säger att de har svårt att koppla av.
Samtidigt visar en omfattande undersökning från Arbetsmiljöverket att chefernas arbetsmiljö ofta förbises. Mellan juni 2022 och december 2023 genomförde myndigheten närmare 1 100 inspektioner av första linjens chefer i privat sektor. I 65 procent av fallen fanns det brister som behövde åtgärdas, såsom arbetsbelastning och förläggning av arbetstiden.
Inspektionerna visade även att de personer som ansvarar för chefernas arbetsmiljö inte alltid är medvetna om detta och att det sällan finns skyddsombud för första linjens chefer.
Så slutsatsen är att chefernas arbetsmiljö måste uppmärksammas. En chef är också en medarbetare som behöver en god arbetsmiljö för att kunna stödja andra. Chefer betraktas ofta som företagsrepresentanter och kan då ses som motståndare till skyddsorganisationen.
Många företag borde också söka upp externa möjligheter till att ge chefer stöd, som till exempel via coaching och olika former av verktyg.