Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyexade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i ingångslön än manliga akademiker. Detta trots att de bör ha ungefär samma erfarenhet och andra förutsättningar.
Varje år genomför Akavia, som samlar 140 000 akademiker, en löneenkät bland sina yrkesverksamma medlemmar. Bland de 44 566 akademiker som deltagit i årets enkät ingår många som är nya på arbetsmarknaden och som svarat på frågan om vad de fick i ingångslön.
Löneskillnad i ingångslön mellan kvinnliga och manliga akademiker
Trots att nyexade akademiker är helt nya på arbetsmarknaden skiljer sig ingångslönen mellan män och kvinnor. Justerat för strukturella faktorer så som ålder, befattning och sektor är de könsrelaterade skillnaderna bland kvinnliga och manliga akademiker 1 000 kr – till männens fördel.
– Det får inte se ut som det gör, särskilt inte när akademiker ska in på arbetsmarknaden. Här har arbetsgivare ett stort ansvar. Om man ska anställa ny personal och märker att manliga och kvinnliga sökande har olika löneanspråk för samma tjänst ska de ge samma löneförslag oavsett kön, givet att övriga kompetenser är lika. För den enskilde personen gäller det att våga ge ett löneanspråk med prutmån för att landa mer rätt i slutändan. Gör du inte det finns en risk att arbetsgivaren utgår från att du kan tänka dig en lägre lön än den du föreslagit, säger Caroline Lindeberg, rådgivare på Akavia.
Både ingångslön och löneutveckling för akademiker skiljer sig i regel åt beroende på vilken sektor du arbetar inom och var i landet du arbetar. Ingångslönen i privat och kommunal sektor är densamma (34 000 kr) medan du i statlig sektor får något lägre ingångslön (33 000 kr). Högst ingångslön får du i Storstockholm (35 000 kr) följt av Malmö-Lund (33 300 kr) och Göteborg (33 000 kr). Lägst ingångslön får du i norra Sverige (30 800 kr).
– De regionala skillnaderna är i linje med vad vi sett genom statistiken under åren, det vill säga att man tjänar mest hos privata arbetsgivare i storstäderna. Som vanligt har vinstdrivande verksamhet störst möjlighet att också ge högst löner, säger Caroline Lindeberg.
IT-kompetens fortsatt attraktiv
Högst ingångslön hade it-akademiker (35 200 kr), följt av ekonomer och jurister (34 000 kr), personalvetare (33 500 kr), samhällsvetare, (33 000 kr) och kommunikatörer (31 500 kr). Ingångslönen för en Akavia-medlem var 34 000 kr.
– Lönestatistiken för ingångslöner återspeglar marknadslöneläget för arbetsmarknaden. Våra it-akademiker har en allt mer efterfrågad kompetens samtidigt som efterfrågan på akademisk kompetens ökar generellt. Vi kan också se att etablerade professioner som ekonomer och jurister har en fortsatt attraktiv kompetens på arbetsmarknaden, säger Mikael Andersson, förhandlingschef på Akavia.