Svensk ekonomi mjuklandar. Visserligen står BNP still under året och arbetslösheten ökar måttligt. Samtidigt är inflationsmålet i praktiken uppnått och Riksbanken sänker därför räntan till 2,75 procent, enligt SBAB. Löner som ökar mer än inflationen gör att hushållens köpkraft tar ett litet glädjeskutt efter två tunga år. Hushållens konsumtion börjar återigen växa så smått efter att ha krympt i närmare två års tid. Det är några av slutsatserna i prognosen för 2024, från SBAB.
”Bördan för hushållen håller på att lätta och det kommer driva återhämtningen framöver”, säger samtidigt Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar i Realtid.
Bostadsbyggandet fortsatt på låg nivå
Ett kraftigt nedpressat bostadsbyggande bidrar till den låga BNP-tillväxten och en ökad bostadsbrist. BNP väntas öka med endast 0,1 procent under året. Det som framför allt pressar tillväxten är fallande investeringar i näringslivet.
– Riksbankens helomvändning från november, där de nu meddelar att styrräntan kan komma att sänkas redan före sommaren, har väsentligt ökat sannolikheten för att svensk ekonomi verkligen får den mjuklandning som är önskvärd samtidigt som inflationen kommer ner i paritet med målet, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
– Löner som ökar mer än inflationen gör att hushållens köpkraft tar ett litet glädjeskutt efter två tunga år. Det borgar för en ökad hushållskonsumtion under året som motverkar den negativa effekten på BNP av fallande investeringar, säger Robert Boije.
Styrräntan sänks redan i maj
Det mesta pekar mot att inflationsmålet i praktiken redan har uppnåtts sett till inflationsutvecklingen de allra senaste månaderna med beaktande av faktorer som temporärt kan påverka inflationen lite upp och ned enskilda månader. Riksbanken väntas därför med start från maj sänka styrräntan stegvis ned mot den neutrala nivån – det vill säga den nivå som styrräntan bedöms ligga på när inflationen ligger på målet. Mot slutet av året väntas styrräntan vara nere på 2,75 procent. I början av 2025 kommer därmed de rörliga bolåneräntorna ligga under 4 procent. I januari 2026 bedöms den rörliga bolåneräntan ligga runt 3,3 procent.
– Vi kan beskriva de senaste två åren som en stagnation – inte en kollaps. Nog för att det har inneburit påfrestningar – antalet konkurser har ökat och särskilt byggsektorn har haft det riktigt tufft. Men givet förutsättningarna har ekonomin i sin helhet klarat sig bra, säger Alexandra Stråberg på Länsförsäkringar.