Ingen vegetarisk jul för svenskarna

Den köttbaserade julmaten står stark, visar en ny undersökning från Consumer Panel Services GfK som rapporteras av Finanstid. Det verkar inte spela någon roll att 26 procent av svenskarna har minskat sitt köttintag och 82 procent äter en köttfri middag varje vecka. På julen tycks traditionen att äta köttbullar och andra animaliska produkter inte kunna rubbas.

Vegobullar verkar till exempel inte locka så många, utan snarare kompletteras köttbullarna med vegetariska produkter som halloumi och äggbaserad mat. Det är bara 23 procent som använder köttsubstitut gjorda av sådant som svamp, baljväxter eller havre. Mer än en fjärdedel, 28 procent, av svenskarna säger sig vara direkt negativa till sådana produkter.

Det här påpekas av Elin Scotford, som är affärsutvecklingsansvarig hos Consumer Panel Services GfK. Hon betonar att företag som tillverkar köttsubstitut inte har nått någon större framgång bland svenskarna. Detta visar sig i försäljningssiffror där det går att se en minskning av försäljningen av köttsubstitut kring jul, medan en ökning sker under årets första kvartal.

Denna trend tyder på att svenskarna håller fast vid traditionellt köttintag under julen, men är mer öppna för förändringar efteråt. Scotford nämner även att den brittiska trenden som kallas ”Veganuary” och som innebär att man äter veganskt i januari verkar ha börjat introduceras i Sverige.

Undersökningen baseras på data från en panel och en omnibusundersökning utförd av Consumer Panel Services GfK. De samlade in svenska siffror i oktober 2023 och dessa ska vara representativa för svenska hushåll och består av ett urval av 1 313 deltagare.