Teknikjättarna får mer konkurrens i fråga om att leverera till svenska myndigheter

Google, Microsoft och Meta är innehavare av stora oligopol som gör att de har mycket stora inkomster – även från svenska myndigheter, kommuner och regioner. Samtidigt gör själva storleken hos dessa företag att inte ens en stor myndighet kan påverka teknikjättarna att leverera det de vill ha. Det här skapar öppningar för mindre, nischade aktörer.

Nu senast har marknaden för olika samarbetsverktyg hettat till, med leverantörer som Rocket.chat, Elements och Mattermost. Detta är verktyg som kan ersätta flera av de större leverantörernas produkter, som till exempel Microsofts Teams och Slack, ägt av Salesforce.

Här är konkurrensen nu stenhård om myndigheternas gunst. Myndigheterna själva har utrett vilken av alla leverantörer som är mest lämplig och har landat i rekommendationer, inom ramen för det samarbetsorgan de utformat, kallat eSam. eSam har dock inte rekommenderat en enda leverantör utan har snarare satt ihop en lista över flera.

Dessa har det gemensamt att de kan ge myndigheterna vad de vill ha, inte minst kontroll över var data befinner sig (inte i USA…) och inblick i hur säkerheten fungerar. Flera leverantörer använder öppen källkod, vilket också ger ökad kontroll för kunderna.

På senare tid har flera av leverantörerna börjat konkurrera på allvar. Mattermost har till exempel gått ut med att det nu går att använda ChatGPT i deras verktyg, utan att man riskerar att den information som läggs in i verktyget hamnar på en amerikansk server. Nu senast gick Mattermost ut med att de integrerar flera av konkurrenternas verktyg, så att det blir enklare för myndigheterna att använda vilket verktyg de vill.

Det visar sig alltså helt enkelt att de mindre, nischade leverantörerna tycker svenska myndigheter är så pass intressanta som kunder att de kan tänka sig att anpassa sig efter deras behov. Teknikjättarna kommer få svårt att matcha detta.