Plastproblemet skapar möjligheter

De senaste åren har problemen med plast blivit allt mer uppmärksammade. Plast är ett fossilt material, i alla fall i sin traditionella form, och är svår att återvinna på ett meningsfullt sätt. Plastskräp förfular världen och är också problematiska i form av mikroplaster som lagras i djur och natur.

Då har vi inte ens nämnt de diverse ämnen som finns i en del plaster och som kan vara hormonstörande, utvecklingshämmande för barn eller till och med cancerframkallande.

Samtidigt har plaståtervinning blivit en stor affär som många företag vinner på. Vi har alla köpt produkter av återvunnen plast och ser det som en miljövinst. Något som ibland kan ifrågasättas, framför allt när återvinningen är så kallad downcycling, alltså när plasten används för ett mindre avancerat ändamål än dess ursprungliga användning. Då är det enligt en del uträkningar ingen som helst nytta med återvinningen utan den kan lika gärna brännas.

Det pågår idag mycket forskning och utveckling på hur plast kan bli mer miljövänligt. Det finns krafter som trycker på mot att ersätta fossil plast med andra, mer hållbara material. Samtidigt som många företag ersätter plastförpackningar med andra material, som till exempel kartong. Även återvinningen forskas det mycket kring.

Detta är också en kamp mot tiden. Den plastpåseskatt som införts i Sverige (men som nu håller på att tas bort) är bara ett av många exempel på den backlash som drabbat plasten på många håll. Om inte plasten kan bli mer miljövänlig kommer den inte finnas kvar annat än när den är absolut nödvändig. För många företag innebär det här en affärsmöjlighet.