Vem vågar satsa på kärnkraft?

När det byggdes kärnkraftsverk på löpande band i Sverige på 70- och 80-talen, hölls budgeten och tidsplanerna riktigt bra. Idag skulle det antagligen bli svårare. I värsta fall blir det som i Finland, där kärnkraftverket Olkilouto 3 blev försenat med 14 år.

Enligt forskare var situationen i Sverige klart annorlunda på den tiden det byggdes mycket kärnkraft. Framför allt fanns det en upparbetad kunskap som fördes vidare från bygge till bygge. Det gick då bra att beräkna kostnader och tidsåtgång i förväg. Idag skulle sådant antagligen vara betydligt svårare.

En annan sak som förändrats är att vind- och solkraft blivit så väldigt mycket billigare. Sannolikt blir den elkraft som produceras av dessa förnybara energisorter billigare än vad kärnkraften skulle kunna bli ens om den kan byggas utan de ovan nämnda problemen.

Regeringen trycker idag på för att ändå få igång kärnkraften, och orsaken är att de förnybara källorna är ojämna i sin produktion. Det kommer helt enkelt uppstå risker för elbrist en vindstilla och mörk vinterdag. Frågan är nu hur mycket regeringen är beredda att betala för att få någon att bygga ett kärnkraftverk som antagligen inte kommer bli lönsamt.