Svenska banker dåliga på att kommunicera om hållbarhet

Bara 10 procent av Sveriges konsumenter har en klar uppfattning om vad deras bank gör inom hållbarhet, enligt en studie från konsulthuset Simon-Kucher & Partners. Detta är egentligen inte särskilt överraskande, utan i linje med vad som länge varit fallet.

– De senaste åren har bankerna fokuserat mer på lagstiftning än på kommunikation med konsumenterna. Det har lett till att bankerna inte fått den önskade kommersiella nyttan av sitt hållbarhetsarbete. Kunderna känner helt enkelt inte till tillräckligt mycket om vad bankerna gör, säger Andreas Jonason, managing partner på Simon-Kucher & Partners.

Kundernas bristande kunskap om bankernas insatser för klimatet kan vara en anledning till att bara var tredje svensk konsument lägger stor vikt vid klimathänsyn när de köper finansiella produkter och tjänster. Antalet klimatmedvetna bankkunder har minskat jämfört med 2021, då 43 procent av konsumenterna i Sverige angav hållbarhet som ett kriterium för köp inom finanssektorn, jämfört med dagens 34 procent. Detta enligt samma studie.

– Inflationen och utsikten med avmattande tillväxt har utan tvekan bidragit till att betydligt färre bankkunder lägger vikt vid klimathänsyn. Men samtidigt är utvecklingen paradoxal, eftersom bankerna aldrig tidigare har investerat så mycket när det gäller hållbarhet. Bankerna brottas med problemet att de satsar miljardbelopp på den gröna omställningen utan att deras kunder är medvetna om det, säger Andreas Jonason.

Rädsla för anklagelser om greenwashing
Enligt Morten Kaae Sørensen, partner och head of financial services Nordics på Simon-Kucher & Partners, är rädsla för anklagelser om greenwashing den viktigaste anledningen till att de flesta banker mer eller mindre medvetet har slutat kommunicera med kunderna.

– Bankerna är rädda för att skada sitt rykte. De är rädda att tappa kundernas förtroende. Men i längden är det självklart ingen bra strategi att inte berätta för sina kunder om de gröna initiativ man tar.

Att bankernas fokus på hållbarhet kan få stor kommersiell betydelse beror på att det trots det vikande klimatfokuset fortfarande finns ett stort grönt kundsegment. 31 procent av svenska bankkunder är alltså villiga att betala mer för hållbara lösningar, och man är i genomsnitt beredd att betala 20 procent mer.

– Vi rekommenderar dock inte att detta ses en möjlighet att höja priserna på sina hållbara produkter. Men resultaten signalerar en tydlig efterfrågan på hållbara lösningar från ett segment bland kunderna. Resultaten visar att det för ett stort kundsegment finns ett samband mellan hållbarhet och upplevt värde, säger Morten Kaae Sørensen.