I dagarna talas det allt mer om att Kina kan minska på restriktionerna kring COVID-19. Detta kan ses som en möjlighet för företagen att bli mer aktiva i landet. Men det kan också vara början på en riktig kris, främst en medicinsk sådan men i förlängningen även politiskt och ekonomiskt.
Kina har i dagsläget flera problem som sammantagna innebär större risker än vad vi sett på decennier.
- COVID-19. Dilemmat för den kinesiska ledningen är nu att ekonomin snart inte tål fler restriktioner. Samtidigt som befolkningen inte är tillräckligt väl skyddad mot COVID-19-viruset. Därför måste de nu välja mellan recession eller epidemi.
- Fastighetsmarknaden. Det här är en kris i slow motion. För flera år sedan hörde vi att kraschen närmade sig och den har inte hänt ännu. Men den är långt från över utan är fortfarande allvarlig. Det är på det här området som en kommande recession skulle kunna leda till en verklig kris som kan drabba hela ekonomin.
- Befolkningen. Kinas befolkning väntas börja minska om bara några år. Den är redan åldrande i snabb takt, vilket innebär att de unga
- Inkompetenta politiker. Tvärt emot vad många verkar tro så kännetecknas inte Kommunistpartiet av kompetens, utan snarare av bristande flexibilitet. Under Xi Jinping har partiet blivit allt mer ideologiskt vilket inte hjälper till när man snarare just nu skulle behöva ett kapitalistiskt tänk och empati med befolkningen.
Slutsatsen är tydlig: För tio år sedan var Kina ett land som företagen självklart måste investera i. Idag är situationen mycket förändrad och bara de som har en stor aptit på risk vågar placera sina pengar på den kinesiska marknaden.