Hybridarbetare har riskabla vanor

Pandemin har gjort att det så kallade hybridarbetet, alltså att delvis jobba hemifrån och delvis från en fast arbetsplats, har ökat. Sannolikt blir nu detta det nya normala. Många hybridarbetare har dessvärre, enligt våra undersökningar, en del vanor som inte är bra för IT-säkerheten. Något som beror på att många prioriterar sin egen produktivitet över säkerheten. Företagen behöver nu utbilda hybridarbetarna och se över sina IT-lösningar – så att produktivitet och säkerhet går att kombinera.

En ny digital generation

Vi skulle förutom hybridarbetare också kunna kalla dem Generation Novel (Gen N), vilket är en term som kommer från antropologen Brian Solis. Det dessa har gemensamt är inte åldern utan att de alltid utgår från det digitala alternativet. De lägger stor vikt vid individuellt anpassade lösningar, eftersom de har tydliga preferenser för hur deras arbetsplats ska fungera. Dessutom ställer de stora krav på tekniken – både hemma och på jobbet. Inte mindre än 85 procent av hybridarbetarna identifierar sig med de här egenskaperna, enligt vår egen undersökning.

Sannolikt har pandemin förändrat många av oss. De som redan tidigare varit de mest digitala har blivit ännu mer bekväma med tekniken och använder den mer än någonsin. Digitala möten är det tydligaste exemplet men det gäller även på andra områden. De som framför allt driver den här utvecklingen är Gen N.

Kraven ökar, säkerhetskraven likaså

En utmaning är alltså att hybridarbetarnas beteende tenderar att utsätta verksamheten för risker. Särskilt om deras förväntningar på tekniken inte uppfylls av organisationen. Då hittar de istället sina egna och mindre säkra vägar, visar våra undersökningar.

Det kan till exempel handla om medarbetare som använder sina privata apparater för jobbuppgifter. Dessutom säger mer än hälften av Gen N att de minst en gång per vecka kopplar upp sig mot ett publikt wifi som inte är lösenordsskyddat. Det visar sig alltså att den digitala kunskapen hos dessa medarbetare inte riktigt sträcker sig till vad som är riskabla beteenden.

Arbetsgivare har mycket att vinna på att möta behoven hos de mest digitala medarbetarna. Dålig teknik kan leda till minskad produktivitet och kraven är också höga på inte bara tekniken, utan även på sådant som support. Inte mindre än tre fjärdedelar av dessa medarbetare säger att de förväntar sig att teknikproblem löser sig på mindre än 20 minuter, och 42 % säger under tio minuter. Frågan är hur arbetsgivarna ska kunna möta kraven och samtidigt ha en hög säkerhetsnivå?

Ny teknik behöver kombineras med smart säkerhet

För arbetsgivare som vill minska riskerna måste akta sig så att de inte satsar på alltför strikt säkerhet. Detta kan leda till en minskad flexibilitet som gör det svårare att vara produktiv. Den bästa typen av säkerhetslösning är den som kallas Zero Trust, där IT-avdelningen kontinuerligt övervakar vad som händer överallt på nätverket och enskilda enheter.

Det här kräver nya lösningar, som en automatiserad indelning av nya enheter så att de uppkopplingar som är riskabla inte hinner orsaka problem innan någon hinner ingripa. Förenklad styrning av nätverket är också viktigt, och säkerhetspolicyn måste kunna appliceras även när medarbetarna sitter på ett café och jobbar.

Slutsatsen är därför att företagen behöver öka sin förståelse av den nya post-pandemiska medarbetarens beteende och se till att säkerheten fortsätter vara hög. Balansen mellan å ena sidan säkerheten och å andra sidan de krav på flexibilitet och frihet som den digitala generationen ställer är nu allt viktigare att tänka över.

Marcus Bäckrud, Sverigechef för Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise